Válságkezelő eszközcsomag a vállalkozónak

Válságidőszkban mindenre jobban oda kell figyelni.  

Összeállítottuk neked egy egy pár tanácsot, amely személyzetkezelési szempontból, de nemcsak, segíthet a veszélyes időszak túléléséhez.

A tanácsokat 5 csoportba osztottuk:

  1. Kommunikáció
  2. Innováció
  3. Újratervezés
  4. Felügyelet
  5. Toborzás

1. Kommunikáció

Kommunikálj minél többet a cégen kívül és belül. 

A kommunikációd fő mondanivalói a stabilítás és a segítség ajánlás legyen! 

Kommunikálj intenzíven az ügyfeleidnek, de kommunikálj a beszállítóid felé is!

Figyelmednek a legnagyobb részét szenteld a prémium ügyfeleknek. Keresd fel őket személyesen vagy ha nincs lehetőséged erre akkor hívd fel őket. Kérdezd meg hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet, hogyan készülnek fel az elkövetkező időszakra? A nehézségüktől függően ajánljál fel nekik segítséget, hogy partnerekként lábaljatok ki ebből a nehéz helyzetből. 

Abban az esetben, ha gondban vagy mondd el időben ezeknek az ügyfeleknek. Meg fognak érteni, értékelni fogják az őszinteségedet és nagy a valószínűsége, hogy javaslatokkal is fognak jönni a problémád enyhítésére.

A közepes vagy kisebb ügyfeleidnek küldjél legalább levelet. Ebben beszélj arról hogyan kezeled ezt a veszélyhelyzetet.

 Sugározz stabilítást!

Érdeklődjél a helyzetükről és bíztasd őket, hogy vegyék fel a kapcsolatot veled. Találjatok kölcsönösen előnyös megoldásokat a szolgáltatásaid használatára ezáltal mindekettőtőket segítve túlélni a nehéz időszakot.

Kommunikálj azokkal a cégekkel is akikkel ezidáig nem sikerült üzletet kössél. Egy standard kommunikációban érdeklődj a helyzetükről és ajánld fel, hogy bármilyen szakmai kérdéssel fordulhatnak hozzád.

Vedd fel a kapcsolatot a legfontosabb beszállítóiddal is. Kérdezd meg őket, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet, találjatok olyan közremüködési megoldásokat amelyek segítségével partnerekként, kölcsönösen támogatva egymást tudnátok kilábalni ebből a nehéz állapotból. 

Kommunikálj sokat a munkatársaiddal!

A belső kommunikációdnak is a fő elemei a stabilítás és a segítség kell legyenek. Ebben a bizonytalan időben a munkatársakat személyesen is érhetik drámák. Elkerülhetetlen, hogy az ottthoni megpróbáltatásokat behozzák a cégbe. Ezeket kezelni kell és a figyelmüket a bajról a megoldásokra, a termelésre kell terelni. 

A nehéz időkben, a munkatársak is hajlamosak inkább kinyílni és olyan dolgokról is mesélni neked amelyeket normálisan elhallgatnának. Ezek a beszélgetések megoldásokat szűlhetnek rég lappangó problémákra.

Az emberek tudják, hogy nincs a zsebedben a megváltás, de a figyelmedet, az őszinte érdeklődésedet mindenki értékelni fogja. Az ilyen kommunikációnak kapcsolaterősítő  és csapaterősítő hatása van. 

Használd a te stílusodat, de légy igazán érdeklődő és őszinte! Hosszútávon a partnereid erre fognak emlékezni, a munkatársakat pedig lojálissabbak lesznek tőle.

A cég kommunikációjában a vezetőnek rendkívül fontos a szerepe. Ő mutatja az irányt, a stabilitást és az erőt amitől a kommunikáció hitelessé válik. 

– Gyűlések

A belső kommunikációdnak egyik nagyon fontos eleme a rendszeres csoportos találkozás, a gyűlés. Javasoljuk, hogy tartsál heti munkatársi gyűléseket ahol megtárgyaljátok az elmúlt hét sikereit és a terveket. Nagyon fontos, hogy ezek a gyűlések az elért céges és személyes sikerekről szóljanak.Ezek a sikerek és pozitívumok optimizmust hoznak a csapatba, megnövelik a munkakedvet és a profitodat!

Egy helyes vezetői kommunikáció által a munkatársak figyelme teljesen elfordul a válságban terjengő negatív hírekről, és a munka, a teljesités irányába fordul. 

A sok pozitív kommunikációnak külső és belső PR ereje van. Az üzleti partnerek és a munkatársak bizalma megerősödik a cég irányába.

2. Innováció

Napjainkban a gazdaság nagyot változik. A technológia és az online előre törnek és elfoglalják a jól megérdemelt helyüket a gazdaság és az élet minden részletében. 

Azok a vállalatok amelyek kihasználják az online és a technológia adta lehetőségeket óriási versenyelőnyre tesznek szert. 

Hosszútávon talán a legkifizetődöbb beruházás az oktatás. A jelenlegi helyzetben újra kell értékeljük a távoktátást amely hatékony is és személyre is szabható.

A tanulásnak és főleg a cégen belüli közös tanulásnak óriási csapat összefogó ereje van. Vezesd be a cégedbe a rendszeres heti tanulást és ha a jelenlegi gazdasági helyzet megengedi és több szabadidőd van, tanulj többet és mutass példát a tanulással a munkatársaknak.

Ha a személyre szabott online tanulási lehetőségekről szeretnél többet megtudni, kattints ide:

3. Szolgáltatások újratervezése

A rendkívüli helyzet szülte sokk egyszer elmúlik, viszont a még jobb minőségre mindig szükség lesz. 

Főleg azokat a kollégákat vond be először az újratervezésbe, a minőségjavító munkába, akik nem tudják normálisan végezni munkájukat a válsághelyzet miatt (pl. kijáró értékesítők, termékbemutatók, bolti eladók).

Ötleteljenek, dolgozzanak ki terveket hogyan tudnák a szolgáltatások minőségét növelni, és az ajánlat egyediségét még inkább kifokozni? Leltározd fel azokat a területeket ahol a múltban gondok voltak és kezd azokkal! Érdemes minél több osztályt bevonjál ebbe a minőségjavító projektbe.

A legjobb ötleteket megéri jutalmazni! Biztos, hogy a jó tervek alkalmazása cégednek óriási versenyelőnyt fog hozni!

Megtörténhet, hogy a személyzetet is újra kell gondoljad. Ha igen, akkor javasoljuk felvenni a kapcsolatot a Performia irodával egy részletesebb konzultációra. 

Ha a személyzeti struktúra átgondolásában van szükséged segítségre, kattints ide:

4. Felügyelet

A rendkivüli időszakok történései meghaladják a céged esemény befolyásoló képességét. Viszont ezek a legjobb pillanatok a belső rendszabályok újragondolására és hatékonyabbá tételére. 

Nagyon sok cégnél újdonságként jelenik meg az otthoni munka. 

Kell legyen egy egységes rendszered amellyel az otthon dolgozó munkatársak termelését méred és egy keret amelyben ezek jelentéseket tudnak tenni a munkájuk haladásáról. Ők nem szabad érezzék, hogy el vannak szigetelve a többi kollégától, de azt sem, hogy az otthoni munkában kisebb a felelősség, enyhébb a kontroll.

Ha az otthonról dolgozó munkatársak kontrolljáról szeretnél többet megtudni, kattints ide:

5. Toborzás

Megtörténhet, hogy ebben a bizonytalan időszakban jó minőségű emberek maradnak munka nélkül. Kár lenne őket elszalasztani, hiszen ők egy nem várt lendületet hozhatnak a cégednek.

Nagy a valószinüsége annak, hogy a munkaerő piac ismét meg fog változni. Nagyobb lesz a munkát keresők száma és a dolgok szép lassan visszaállnak a normális mederbe. 

Több jelölt, több lehetséges személy közötti választást is jelent. Melyik a jó jelölt? Ki az aki hosszú távon is nyújtani tudja azokat a képességeket amelyeket az interjún bemutatott? Melyik jelölt tud igazából beilleszkedni a már jól müködő csapatba? 

Egy dolog biztos: a jó emberek erős csapatokhoz akarnak tartozni. Ahhoz, hogy jó emberekkel bővitsd a csapatodat a megfelelőket kell kiválasszad és megtartsad.

Ebben tudunk segiteni neked! 

Ha a jó minőségű személyeket szeretnéd kiválasztani vagy megtanulni hogyan kell ezt csinálni, kattints ide:

A legfontosabb az, hogy légy kezdeményező, proaktív! Ezt kell lássák, kell érezzék a vevők, a beszállitók, és a munkatársak. Még ha esetleg nehéz is ilyennek lenni, ezt meg kell tedd. 

Az őszinte és megoldásokkal teli kommunikáció csodákra képes!

Szathmáry Zsolt

Performia Romania

Ellenőrző lista Home-office munkához.

A Letöltéshez