Întâlnirea cu candidatul – momentul adevărului

Întâlnirea față-n față dintre companie și candidat conține o emoție specială.

Fiecare își pune speranțe și are așteptări de la cealaltă parte deoarece știe că viitorul său profesional dar și personal poate depinde de această convorbire.

Una din primele interviuri pe care le-am dat a fost în fața viitorilor socrii.

Tensiunea și reținerea primei întâlniri putea fi citită pe fețele tuturor, dar cu toții aveam speranțe ridicate, că întâlnirea se va termina cu bine. Faptul că am ajuns până la prezentarea finală a însemnat că am trecut de selecția preliminară, totuși decizia ca familia viitoarei mele soții mă va accepta sau nu, a depins de acea seară.

Întâlnirea a avut succes, de atunci au trecut foarte rapid 19 ani fericiți și mă gândesc că în curând s-ar putea să primesc și eu în vizită pe cineva.

De cele mai multe ori, interviul de angajare reprezintă punctul final dinaintea deciziei de angajare.

Se presupune că odată cu finalizarea întrevederii vei știi pe care dintre candidați îl vei angaja și nu vei avea nici cea mai mică îndoială în privința corectitudinii deciziei.

 

OARE AȘA SE ÎNTÂMPLĂ?

Clienții îmi povestesc că în trecut, nu de puține ori, în urma interviului de angajare au devenit și mai confuzi.

Ordinea pe care îl construiseră în mintea lor privind valoarea candidaților s-a distrus, cel care până atunci părea mai potrivit, a dezamăgit sau cel care părea înainte mai slab, s-a dovedit a fi demn de luat în considerare.

Confuzia, nesiguranța generează precipitare și decizie de angajare luată pe baza impulsului de moment.

Aceasta este momentul în care apare greșeala în selecția de personal, ceea ce generează evident costuri, pierderi ce puteau fi evitate.

Selecția reușită se bazează pe decizii luate pe baza datelor concrete și nu pe impresii. Tehnica selecției corecte se poate învăța ca orice altă meserie.

Până atunci vă ofer câteva sfaturi pentru a crește procentul de reușită în încercarea de a angaja oameni valoroși.

ASIGURĂ-TE CĂ PRIVEȘTI ADEVĂRATA FAȚĂ A CANDIDATULUI

Candidatul știe foarte bine că de acestă întâlnire depinde viitorul său, deci el va afișa o postură cât se poate de concentrată, chiar profesionistă.

Problema este că în activitatea efectivă, de zi cu zi, el se va comporta diferit, iar tu vrei să cunoști acea față a lui.

Nemaivorbind că sfaturi din ce în ce mai detaliate privind comportamentul corect din timpul interviului se găsesc la un click distanță – pe internet, ceea ce îți îngreunează puțin situația.

Încă din primele minute ale convorbirii, trebuie să îl faci să se simtă confortabil, să se relaxeze și să îți dezvăluie fața adevărată, să fie el însuși.

ESTE ÎN AVANTAJUL TĂU SĂ DEȚII DEJA CÂT MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE CANDIDAT.

Am scris și aici  informațiile obținute strict din CV-uri nu pot fi considerate date valoroase.

Ele provin de la persoana care vrea să-și câștige existența în firma ta.

Este ca și când cumperi o mașină rulată, din piață, și vânzătorul îți spune că cei 75.000 de km de pe bord sunt reali pentru că așa scrie acolo. Poate este adevărat, dar poate nu.

Dacă îl crezi și plătești fără să verifici, poți pierde destul de mult.

Este motivul pentru care înaintea interviului tu trebuie să cunoști deja rezultatele candidatului, personalitatea lui și cunoștințele profesionale pe care le are.

Fără aceste date obiective, decizia ta va fi la voia întâmplării.

PREGĂTEȘTE DIN TIMP ÎNTREBĂRILE

Răspunsurile trebuie să te lămurească în ce privește semnele de întrebare pe care le mai ai în legătură cu candidatul dar și în privința verificării informațiilor pe care le știi deja despre candidat.

Cele din urmă îți vor da feedback privind sinceritatea persoanei care stă în fața ta.

NU ÎNCHEIA INTERVIUL DACĂ MAI AI NELĂMURIRI

Scopul interviului este să te ajute la construirea profilului complet al candidatului. Cu toate datele în față și fără detalii nelămurite, îți va fi ușor să alegi candidatul cel mai potrivit.

Îți doresc mult succes la construcția echipei performante!

Szathmáry Zsolt

Performia Romania

CHECKLIST PENTRU DEMARAREA ACTIVITĂȚII DIN HOME OFFICE

Pentru acces

sau

Abonează-te

Pentru a primi articole de calitate care te ajută să construiești echipe performante în compania ta.