Un fenomen cu care cei mai mulți dintre noi ne-am întâlnit în mod forțat.

Cei doi ani de pandemie ne-au arătat că lucrul de la domiciliu este cu două tăișuri, dar că poate funcționa pentru mai multe locuri de muncă decât s-a crezut inițial. Am trecut forțat la acest mod de lucru, indiferent dacă ne-a plăcut sau nu. Unii încă privesc cu reticență, dar din ce în ce mai multe companii încearcă să mențină avantajele acestui tip de colaborare.

Idea pentru acest subiect mi-a venit după discuția avută cu 2 clienți. Ei mi-au spus că vor menține regimul de lucru hibrid pentru că experiența trăită în pandemie nu a fost neplăcută.

Unul activează în importul de îmbrăcăminte. El va folosi munca hibridă pentru a-și extinde operațiunile în județe unde nu era prezent până acum. Noii colegi vor merge fizic la sediul central doar o dată pe săptămână. În rest vor lucra de acasă și vor asigura legătura cu clienții din zona lor prin telefon, online și pe teren.

Cealaltă firmă este un importator de produse medicale și de igienă. A decis să păstreze regimul de lucru de 3 zile birou +2 zile de acasă deoarece a observat că angajații au randament mai bun, decât aveau înainte de pandemie.

Îți scriu și de un al treilea antreprenor,  care mi-a povestit mai demult că firma de IT pe care o conduce a renunțat deja la jumătate din spațiul închiriat într-o clădire de birouri, pentru că programatorilor le place să lucreze de acasă și astfel nu mai are nevoie de atâta spațiu.

Există multe locuri de muncă unde prezența fizică este obligatorie (ex. producție, logistică, etc.), dar, în mod cert, unele organizații găsesc oportunitate pentru a realiza economii și a crește eficiența în regim hibrid.

Câteva lucruri s-au conturat destul de clar:

  • asistăm la o schimbare de mentalitate și la nivelul angajaților.
  • angajatorul trebuie să ia în considerare acest fapt și să discute individual cu salariații plusurile-minusurile și condițiile lucrului de acasă,
  • acest mod de lucru nu se pretează la orice companie,
  • unii angajați se simt confortabil și au performanțe la un loc de muncă fix și la un program regulat, chiar dacă activitatea ar permite lucrul de acasă. Nu este vorba despre refuzul individului de a se adapta la noile realități, ci despre unele trăsături de personalitate pe care aceștia le au.

 

Ca manager e bine să fi atent la semnalele venite de la angajați.  Trebuie să menții echilibrul fragil  eficiență / flexibilitate, și să judeci oportunitatea lucrului în regim hibrid cel puțin după următoarele criterii:

  1. Productivitatea individuală.

S-a dovedit că persoanele productive, care obțin rezultate și fără o supraveghere strictă a activității din partea șefului au cele mai mari șanse de succes și în regim hibrid. Foarte probabil că aceste persoane chiar vor aprecia încrederea arătată de șef.

  1. Personalitatea individuală.

Unii angajați obțin performanțe doar dacă au stabilitate, dacă pot menține o anumită rutină în activitatea lor. Ei au nevoie de reguli clare, motiv pentru care s-ar putea să aibă mai mult succes lucrând de la birou.

  1. Gradul de motivație individuală față de un regim de lucru flexibil.

S-ar putea ca unii angajați să nu aibă condiții adecvate pentru lucrul de acasă și acesta să fie motivul pentru care ei nu sunt încântați de această oportunitate.

  1. Existența unui sistem de măsurare și raportare exactă a rezultatelor individuale.

Fără un sistem, evaluarea performanțelor devine foarte subiectivă și probabil va genera tensiuni inutile.

  1. Menținerea coeziunii echipei, a sentimentului de apartenență, în condițiile răririi contactelor personale dintre colegi.

Marea majoritate a oamenilor au nevoie de societate. Au nevoie de intercațiune fizică pentru a se simți bine. Acest detaliu nu trebuie neglijat de nici un manager!

 

Mult succes în stabilirea echilibrului dintre nevoia de eficiență a operațiunii și dorința către un regim de lucru hibrid a angajaților!

sursă poze: unsplash.com