Trăim vremuri interesante în care masca a devenit un accesoriu obligatoriu al recuzitei noastre. În selecția de personal avem de-a face cu măștile în permanență. Aceste măști nu au culori care să se asorteze cu paltonul sau croieli moderne, însă acoperă foarte bine personalitatea candidaților.
În jargon profesional masca de care vorbesc se numește mască socială. Interesant este faptul că ea nu se poartă doar în momentul în care se dorește ocuparea unui post ci și în viața de zi cu zi, când nu se dorește ca ceilalți să afle starea reală, gândurile sau intențiile purtătorului.
În viața privată masca socială afișată de un străin nu ne afectează prea tare, dar în viața profesională neobservarea ei poate duce la dezastre.
Trecerea superficială peste o mască care acoperă incompetență sau rea intenție poate afecta major afacerea ta.
Nu vorbesc aici doar de banii pierduți prin slaba performanță a candidatului angajat greșit, ci mai ales despre daunele ireversibile pe care le poate crea în organizația, în echipa ta.
Dacă ai avut vreodată ghinionul de a angaja o persoană antisocială, știi exact despre ce vorbesc. Probabil că în perioada respectivă o bună parte din gânduri îți erau ocupate de găsirea soluțiilor la probleme pe care până în acel moment nici nu le-ai avut. Poate căutai greșeala în cu totul alte locuri decât la persoana nocivă, căci ea beneficiind de protecția măștii la interviu, s-a prezentat impecabil sau aproape impecabil.
Gândind acum în retrospectivă, probabil ai realizat că nu pierderea financiară pe care a cauzat-o angajarea respectivă a fost cea mai dureroasă, ci mai ales nervii, îngrijorarea și timpul pe care nu ai putut-o aloca planificării acțiunilor viitoare, construirii stategiei câștigătoare. Îți aduci aminte de atmosfera care domina în echipă pe vremea când făcea parte persoana nocivă din ea? Probabil că da…Depinde cât de mult timp a stat și cât rău a apucat să facă această persoană.
Întâlnim la clienții noștri situații în care din cauza acestor persoane, cei mai productivi colegi încep să nu mai dea randamentul obișnuit sau chiar unii dintre cei mai buni încep să părăsească compania. Persoanele productive simt primii când atmosfera tensionată din grup nu este propice performanței. În acel moment ei nu se mai simt bine și caută alte echipe câștigătoare la care să se alăture.
Cea mai dură întâmplare am întâlnit-o la un client unde persoana antisocială a reușit să convingă doi gestionari să fure din depozitul companiei și falsifice documentele de livrare încărcând gestiunile colegilor care distribuiau marfa prin țară. După intervenția noastră am reușit să identificăm adevăratul cauzator al problemelor, dar până atunci doi reprezentanți de vânzări – cei mai buni – au plecat pentru că au fost supărați de acuzațiile pe nedrept aduse de gestionare frauduloasă. Județele pe care au activat aceștia, au rămas descoperite câteva luni de zile, iar atmosfera din biroul central s-a stricat, mulți colegi s-au simțit în nesiguranță și au început să se întrebe dacă directorul companiei mai poate să țină evenimentele sub control. Cei doi gestionari au fost concediați, persoana nocivă o perioadă e timp a rămas în afara bănuielii. După ce am descoperit sursa problemei iar persoana în cauză a fost și ea concediată, directorul a descoperit că aceasta a plecat cu baza de date a clienților la o companie concurentă.
Problema cea mai mare cu angajările care se bazează doar pe cititul CV-urilor și pe interviul de angajare este că e foarte greu de observat masca care ascunde adevărata personalitate. Iar dacă persoana nocivă are și un IQ ridicat, deghizarea poate fi perfectă.
Acesta este unul din motivele pentru care îi sfătuim pe clienții noștri și pe orice antreprenor care citește acest articol să înceapă o abordare diferită în angajări. CV-urile briliant tehnoredactate și interviurile nestructurate nu oferă certitudine în angajări. Ele pot oferi doar păreri de genul ”cred că mi-a plăcut de acest candidat”, ”a fost o persoană prezentabilă, pare serioasă”.
Angajările care se bazează în primul rând pe verificarea productivității reușesc să elimine într-o foarte mare măsură pericolul angajării oamenilor antisociali. Această abordare completată de analizarea și a altor factori duc la certitudine în angajări. Despre celelalte aspecte importante care te ajută să faci doar angajările potrivite vom scrie și în alte articole.
Scopul nostru este să te învățăm tot ceea ce știm pentru ca tu să faci doar angajări reușite.
Credem în faptul că masca socială trebuie să cadă înainte de a semna contractul de muncă. La fel de important este să cunoști din timp dacă profilul candidatului se potrivește sau nu cu postul oferit de tine, ne scutim de incertitudinea perioadei de probă și de multe posibile dezastre.
Hai să ne dăm jos măștile după Halloween și să arătăm de ce suntem în stare și fără ele!
Îți dorim o echipă eficientă, fericită și reală!