Știi cine e în echipa ta?

Atunci când te decizi să construiești o echipă de succes, trebuie să știi exact cum să faci diferența între cei care te vor ajuta și cei care îți vor crea probleme. De aceea, am decis să discutăm mai detaliat despre tipurile de oameni care se pot întâlni în orice echipă.

 

Află cum îi poți recunoaște pe fiecare dintre ei la interviu și încearcă să dai nume personajelor cu exemple specifice din experiența ta.

 

 

Persoana antisocială

(așa-numita SP – persoană supresivă)

 

Descriere:

Oprește pe ascuns acțiunile pozitive, crează probleme acolo unde nu există și îi reține pe ceilalți prin acțiunile sale. Are o contribuție negativă.

 

Cum se manifestă la locul de muncă:

Încearcă să creeze impresia că este indispensabilă, deși în realitate nu are nicio producție, nicio contribuție personală. Adesea reușește să obțină încredere totală a persoanelor cheie din companie. 

 

Cum o recunoști la interviu:

Începe să se simtă neconfortabil atunci când o întrebi despre performanțele anterioare – le minimizează importanța sau devine critic. Poate încearcă să distragă atenția cu câte o glumiță. 

 

La ce să te aștepți dacă o angajezi:

În cel mai bun caz, o mare îngrijorare în rândul colegilor. În cel mai rău caz, plecarea celor mai buni, destrămarea echipei și a companiei.

 

Sursa potențială de probleme

(așa-numita PTS – sursa potențială de probleme)

 

Descriere:

Performanțele ei sunt foarte oscilante. Este predispusă la erori și accidente. Adesea, managerii nu știu ce abordare să aibă față de ea. Contribuția sa la rezultate este îndoielnică. 

 

Cum se manifestă la locul de muncă:

Uneori poate produce rezultate bune, pentru ca mai târziu să strice totul cu o greșeală stupidă. Surprinde prin diferitele „stări de spirit” care variază frecvent.

 

Cum o recunoști la interviu:

Rezultatele ei urcă și coboară ca un montage-rousse, la fel și cariera. Lucrurile din jurul ei sunt complicate, întortocheate sau contradictorii. Adesea se prezintă ca o „victimă”. 

 

La ce să te aștepți dacă o angajezi:

Imprevizibilitate și surprize uneori plăcute, alteori neplăcute. În orice caz poate fi cauza multor fire de păr cărunte pentru șefi și colegi supărați.

 

Executantul ineficient

 

Descriere:

Deseori este complet pasiv. Are un ritm lent și inițiativă minimă. Are nevoie de supraveghere și control permanent pentru a realiza o producție cât de cât satisfăcătoare.

 

 

Cum se manifestă la locul de muncă:

Dacă există cineva care să-l împingă constant de la spate, atunci va face ceea ce trebuie făcut. Atunci când șeful nu este prezent, se oprește și contribuția lui scade spre zero. Nu face nimic în plus. 

 

 

Cum îl recunoști la interviu:

Atunci când îl întrebi de rezultate, nu este foarte interesat să răspundă la întrebări. Spune ceea ce trebuie, dar este evident că nu e foarte interesat de rezultatele sale. Nu și le amintește, nu înțelege ce urmărești cu întrebarea. 

 

La ce să te aștepți dacă îl angajezi:

Atenție constantă asupra implicării sale, ca să își scoată măcar salariul. Interes scăzut față de propria muncă și performanță.

 

Executantul eficient

 

Descriere:

Este activ, nu se teme de muncă. Sub îndrumare corectă, se dezvoltă și devine din ce în ce mai eficient. Este dispus să ajute.

 

Cum se manifestă la locul de muncă:

Când știe ce are de făcut, lucrează eficient. Se lasă condus, iar performanța sa este constantă, poate chiar crescătoare. 

 

Cum îl recunoști la interviu:

Atunci când îl întrebi despre performanțele anterioare, el este dispus să răspundă și, chiar dacă nu își poate defini produsul foarte exact, încearcă să-ți explice enumerând activități sau realizări parțiale. Nu are nicio problemă în a-ți oferi contacte pentru referințe.

 

La ce să te aștepți dacă îl angajezi:

După o instruire bună vine ajutorul din partea sa și ușurarea managerului. Poate oferi performanță bună și constantă. Are mai puțină ambiție de a ajunge în posturi de conducere.

 

Performerul

 

Descriere:

Lucrează în mod independent pentru a obține rezultate. Este interesat de eficiență și de succes. Este dispus să muncească din greu. 

 

Cum se manifestă la locul de muncă:

Își asumă întreaga responsabilitate, vine cu idei și face lucrurile să avanseze. Realizează cea mai mare parte a rezultatelor echipei. 

 

Cum îl recunoști la interviu:

Dacă îl întrebi de performanțele anterioare, îți va răspunde cu interes, știe exact care au fost rezultatele sale din trecut și oferă detalii legate de acestea. Este interesat de rezultatele sale și ale echipei. Toate referințele și dovezile rezultatelor sunt ușor de verificat. 

 

La ce să te aștepți dacă îl angajezi:

O mare ușurare și sentimentul că în sfârșit ceva ar putea funcționa chiar și fără prezența ta. Lucrurile din jurul său încep să se accelereze și cresc rezultatele. Are un impact pozitiv asupra întregii echipe.

 

 

Îți arătăm toate personajele echipei fin filmulețul ”Căruța”. Urmărește acest videoclip scurt și concis. El prezintă cele cinci tipuri de persoane pe care îi poți vedea în aproape fiecare echipă. Aruncăm o privire asupra fiecărui tip, de la cel mai periculos până la cel pe care toată lumea și-l-ar dori compania sa.

Vrei să le arăți indirect angajaților care sunt așteptările tale de la ei și că nu accepți oameni neproductivi în echipa ta?

Deși un poster nu va rezolva nimic de unul singur, te poate ajuta în mod semnificativ. Afișează în compania ta posterul „Căruța” reprezentând o echipă de lucru obișnuită și alătură-te celorlalte companii care își construiesc zi de zi echipa și cu ajutorul acestuia.

 

Sursa foto și know-how: Performia International (toate drepturile rezervate)

 

Descoperă cursurile noastre în calendarul de evenimente!