Milyen emberek vannak a csapatodban?

Ha sikeres csapatot akarsz építeni, tudnod kell, hogyan tegyél különbséget azok között, akik segítenek neked és azok között, akik inkább csak hátráltatnak. Ennek megértéséhez gondoltuk, hogy összeállítunk egy részletesebb anyagot arról, hogy milyen típusú emberek találhatók egy átlagos csapatban.

 

Tudd meg, hogyan ismerheted fel bármelyiket az interjún, és eddigi tapasztalatod alapján adj nevet mindegyik szereplőnek.

 

 

Vessünk egy pillantást az egyes típusokra, a legveszélyesebbektől kezdve egészen azokig akiket bárki szeretne a cégében.

 

Elnyomó személy

(úgynevezett SP – suppressive person – elnyomó személy)

 

 

Leírás: Negatív hozzájárulása van.

Hogyan nyilvánul meg a munkahelyén:

 

Igyekszik azt a benyomást kelteni, hogy ő nélkülözhetetlen, holott valójában nincs semmi személyes teljesítménye. Gyakran sikerül elnyerje a vállalat vezetőinek bizalmát. 

 

Hogyan ismerheted fel az interjún:

 

Amikor a korábbi teljesítményről kérdezed kényelmetlenül kezdi érezni magát – néha lekicsinyli azok fontosságát, máskor elkezd kritikusan nyilatkozni. Lehet, hogy elkezd viccelődni, csak azért, hogy elterelje a figyelmedet.

 

Mire számíts, ha alkalmazod őt:

Legjobb esetben nagy aggodalomra a csapat többi tagja részéről, legrosszabb esetben a legértékesebb embereid távozását, a csapat felbomlását és a vállalat szétesését eredményezi.

 

Lehetséges bajforrás

(úgynevezett PTS – potential trouble source – lehetséges bajforrás)

 

Leírás:

Hibák elkövetésére és balesetek elszenvedésére hajlamos. A vezetők gyakran nem tudják, hogyan kezeljék őt. Az eredményekhez való hozzájárulása megkérdőjelezhető.

 

Hogyan nyilvánul meg a munkahelyén:

Alkalmanként jó eredményt tud elérni, míg máskor mindent elront vagy ostoba hibákat követ el. Amikor helyrejön a „hangulata”, kijavítja a hibáit.

 

Hogyan ismerheted fel az interjún:

 

Az eredményei hullámvasútként néha jók, máskor rosszak, akárcsak az egész karrierje. A dolgok körülötte bonyolultak, kuszák vagy ellentmondásosak. Gyakran „áldozatként” mutatja be magát.

 

Mire számíts, ha alkalmazod őt:

 

Kiszámíthatatlanságra és néha kellemes, de máskor kellemetlen meglepetésekre. Mindenképp ő az egyik fő oka a főnök és a dühös munkatársak sok ősz hajszáláért.

 

Kevésbé hatékony cselekvő

 

Leírás:

 

Néha teljesen passzív hozzáállása tud lenni. Lassú a tempója, minimális a kezdeményezőképessége.

 

Hogyan nyilvánul meg a munkahelyén:

 

Ha valaki folyamatosan nyomja előre, akkor elvégzi a munkáját. Amikor a főnök nincs ott, akkor leáll, és alig járul hozzá. Semmi extrát nem tesz. 

 

Hogyan ismerheted fel az interjún:

 

Kevéssé érdekli a kérdések megválaszolása. Elmondja amit kell, de nyilvánvaló, hogy nem nagyon érdeklik az eredményei. Nem emlékszik rájuk, nem érti mire célzol a kérdéseddel.

 

Mire számíts, ha alkalmazod őt:

 

Folyamatos figyelem az elkötelezettségére, hogy vajon kitermeli-e a fizetését. Kevés érdeklődést fog mutatni a saját munkája és teljesítménye iránt.

 

Hatékony cselekvő

 

Leírás:

 

Jó irányítás mellett fejlődik és egyre hatékonyabbá válik. Hajlandó segíteni.

 

Hogyan nyilvánul meg a munkahelyén:

 

Amikor tudja, hogy mit kell tennie, aktívan dolgozik. Hagyja hogy vezessék, elfogadja az irányítást, a teljesítménye stabil és javulni is tud.

 

Hogyan ismerheted fel az interjún:

 

Hajlandó válaszolni a kérdésekre, és még ha nem is tudja pontosan megnevezni a termékét, megpróbálja felsorolni a tevékenységeket amelyeket meg kellett tegyen vagy részeredményekről beszél. Nem okoz neki gondot, hogy a referenciaszemélyek elérhetőségét megadja.

 

Mire számíts, ha alkalmazod őt:

 

A jó képzéssel együtt megjön részéről a segítség, ami egy megkönnyebbülés a vezetőnek. Jó és egyenletes teljesítményt tud nyújtani. Kevésbé törekszik arra, hogy vezetői pozícióba kerüljön.

 

Termelő

 

Leírás:

 

Érdekli a hatékonyság és a siker, hajlandó ezekért keményen dolgozni.

 

Hogyan nyilvánul meg a munkahelyén:

 

Teljes felelősséget vállal a munkájáért, ötletekkel áll elő, és előre viszi a dolgokat. A csapat eredményeinek nagy részét ő hozza létre.

 

Hogyan ismerheted fel az interjún:

 

Érdeklődve válaszol, pontosan tudja, milyen eredményei voltak a múltban, és részletekkel is tud szolgálni. Érdeklik a saját és a csapata eredményei. Minden referenciát és bizonyítékot könnyű ellenőrizni.

 

Mire számíts, ha alkalmazod őt:

 

Nagy megkönnyebbülésre és arra az érzésre, hogy végre valami a személyes jelenléted nélkül is fog működni. A dolgok fel fognak gyorsulni körülötte és az eredmények el kezdenek növekedni. Pozitív hatással van a környezetére.

 

Íme a „Szekér” videónk teljes csapata. Nézd végig a rövid, tömör összefoglaló videót, amely bemutatja azt az öt embertípust, amelyet szinte minden vállalatban megtalálhatsz.

 

Szeretnéd közvetve megmutatni az embereidnek, hogy mit vársz el tőlük, és hogy nem akarsz nem termelékeny embereket a csapatodban?

Egy plakát önmagában nem old meg semmit, de jelentősen segíthet. Tedd ki ezt a plakátot a cégedben, amelyen „Szekér” egy átlagos munkacsoportot ábrázol. Csatlakozz azokhoz a cégekhez, amelyek nap mint nap használják ezt a módszert a csapatépítésre.

 

SZABD SZEMÉLYRE A PLAKÁTOT A CÉGED LOGÓJÁVAL

 

Fotó forrása és know-how: Performia International (minden jog fenntartva)

 

Nézd meg az eseménynaptárunkat és válaszd ki a legmegfelelőbb képzéseket a megfelelő kiválasztás elsajátításához. Vegyél részt képzéseinken, hogy profi módon alkalmazz és építsd fel álmaid csapatát!